Kyllä, voit tehdä yrityksesi kotisivut itse. Todellisuus nettisivujen rakentamisesta ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista, joten tarkennamme asiaa hieman.
Älä huoli, pidän artikkelin tiivinä, enkä jaarittele turhia.
Yrityksen verkkosivut voi tehdä itse – Mutta kannattaako se?
Yrityksen nettisivut on mahdollista tehdä itse, mutta niin ei välttämättä kannata tehdä.
Nettisivujen hinnat alkavat edullisimmillaan hieman alle tuhannesta eurosta ja nousevat aina kymmeniin tuhansiin euroihin asti. Esimerkiksi meidän suosittu yhden sivun käyntikorttisivu kustantaa 1250 euroa.
Suuri hintahaitari on saanut monet yrittäjät – todennäköisesti myös sinut, rakas lukijamme – miettimään niiden tekemistä itse.
Mikäli olet itse digimarkkinoinnin ammattilainen, kannattaa verkkosivut tietysti tehdä itse. Muussa tapauksessa suosittelemme laskemaan tarkasti verkkosivujen itse tekemisen vaihtoehtoiskustannukset.
Yrityksen verkkosivujen tekeminen vie paljon aikaa – Mitäpä jos ulkoistaisit sen?
Mikäli et ole digimarkkinoinnin ammattilainen eikä sinulla ole kokemusta verkkosivujen rakentamisesta, kannattaa pitää mielessä, että pelkästään niiden rakentamisessa käytettävien työkalujen käyttämisen opiskelu vie runsaasti aikaa.
Vaikka hyödyntäisit valmiita alustoja, kuten meidän käyttämäämme WordPressia, vaatii ammattitasoisten verkkosivujen tekeminen vähimmilläänkin kymmeniä työtunteja, jotka ovat pois pääasiallisesta toimekuvastasi yrittäjänä.
Mieti paljonko esimerkiksi 60 tai 80 työtunnin menettäminen maksaisi sinulle? 1250 euroa verkkosivuista ei välttämättä tunnu enää niin kalliilta.
Verkkosivut kannattaa saada nopeasti valmiiksi
Mikäli teet verkkosivut muiden töiden ohessa, kuluu verkkosivujen rakentamisessa helposti useita kuukausia. Vaikka itselläsi ei olisikaan kiire saada verkkosivuja valmiiksi, on verkkosivut tärkeää saada nopeasti verkkoon.
Verkkosivujen nouseminen Googlen hakutulosten ensimmäiselle sivulle vaatii jopa 6-12 kuukauden ajan, vaikka kaikki tehtäisiin ammattilaisten toimesta. Maltti on valttia verkkosivujen rakentamisessa ja hakukoneoptimoinnissa.
Mitä nopeammin verkkosivusi ovat valmiit, sitä nopeammin myös tulevat asiakkaasi löytävät ne.
Ulkoistamalla verkkosivujesi rakentamisen ammattilaisille, pystymme saamaan nettisivusi julkaisukuntoon jopa viikossa tilauksen läpikäynnistä.
Näin teet yrityksellesi verkkosivut itse
Mikäli päätät joka tapauksessa tehdä yrityksesi verkkosivut itse, annamme nopeasti muutamat vinkit, jotta pääset nopeammin alkuun.
1. Hanki hosting ja domain
Ensimmäisenä verkkosivusi tarvitsevat verkko-osoitteen eli domainin ja hostingin eli webhotellin.
Verkkotunnuksena käytetään yleensä yrityksesi-nimi.fi, mikäli toimit kotimaisilla markkinoilla tai yrityksesi-nimi.com, mikäli toimit kansainvälisillä markkinoilla. Muut domainien päätteet, kuten .net tai .info mielletään epäammattimaisiksi, emmekä suosittele käyttämään tällaisia.
Domainien hinta vaihtelee muutamista euroista jopa tuhansiin euroihin, riippuen siitä kuinka haluttu domain on. Domain saattaa myös jo olla jonkun varaama, jolloin sinun tarvitsee ottaa yhteyttä domainin omistajaan ja neuvotella ostamisesta erikseen.
Hosting eli webhotelli on verkkosivujesi ”koti”, jossa kaikki nettisivujen sisältö säilytetään ja kaikki toiminta suoritetaan. Webhotellien hinnat vaihtelevat muutamista euroista kuukaudessa jopa useisiin satoihin euroihin. Pienelle sivulle riittää edullisempi palvelin, mutta suurempi verkkokauppa tarvitsee jo hintavan tilauksen.
Tilaamalla kotisivut yritykselle Finncontentilta, järjestämme sinulle puolestasi domainin ja hostingin verkkosivuille. Autamme myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.
2. Asenna WordPress
Otettuasi webhotellin käyttöön ja saatuasi oikean domainin, tulee seuraavaksi asentaa WordPress tai jokin muu verkkosivualusta webhotelliin. Useat webhotellien tarjoajat mahdollistavat asennuksen helposti automatisoiduin työkaluin.
WordPressin käyttöönoton yhteydessä pystyt myös asettamaan varmuuskopioiden ottamisen tiheyden ja muita tärkeitä asetuksia.
WordPressin mukana saattaa webhotellista riippuen asentua myös ylimääräisiä lisäosia, jotka hidastavat sivustoasi. Näistä on syytä karsia turhat pois.
Verkkosivusi tarvitsevat myös teeman, ja voit valita jonkin valmiin wordpress-teeman tai rakentaa sellaisen itse. Valmiit wordpress-teemat ovat yleensä joko maksullisia tai ominaisuuksiltaan rajallisia.
3. Tee nettisivuista yrityksesi näköiset
Kun WordPress on asennettu ja kaikki käytännön muodollisuudet hoidettu, on aika siirtyä tekemään sivuista yrityksesi näköistä.
Käyttämästäsi teemasta riippuen saatat pystyä muuttamaan verkkosivujen värimaailman helposti oman yrityksesi värien mukaiseksi, mutta joissakin teemoissa tämä saattaa vaatia kustomoitua koodia tai maksullista tilausta.
Lisäksi pystyt asettamaan yrityksesi logon näkyville ja muokkaamaan yrityksesi tiedot verkkosivujen metadataan.
4. Kirjoita sisältöä
Seuraavaksi sinun pitää yksinkertaisesti täyttää verkkosivusi sisällöllä. Kerro yrityksestäsi, tiimistäsi ja siitä, millaisia palveluja tarjoatte. Kerro missä yrityksesi toimii, missä toimitilasi sijaitsevat ja miten yritystoimintasi on alkanut.
Voit myös halutessasi rakentaa sivuille yhteydenottolomakkeen, jotta asiakkaat voivat pyytää sinulta tarjousta. Lisäksi yrityksesi mahdolliset sosiaalisen median sivut kannattaa linkata esille.
Muista myös lisätä kuvamateriaalia yrityksestäsi, kertoa vanhoista projekteistanne ja tuoda esille asiakkaiden kokemuksia. Näin todistat yrityksesi olevan aito, ja luot luottamusta potentiaalisille asiakkaille.
Usein kysyttyä yrityksen nettisivujen tekemisestä
Kyllä voit, eikä se edes ole mahdottoman vaikeaa. Kannattaa kuitenkin aina laskea paljonko ammattimaisten sivujen vaatima opiskelu ja sivujen rakentaminen vähentävät työaikaasi.
Kyllä, mikäli olet digimarkkinoinnin ammattilainen. Muussa tapauksessa suosittelemme käyttämään aikasi omaan yritystoimintaan ja ulkoistamaan kotisivujen tekemisen meille tai jollekin muulle ammattilaiselle.
Edullisimmillaan voit saada nettisivut tehtyä domainin ja webhotellin hinnalla. Nämä maksavat todella pienelle sivustolle halvimmillaan joitakin kymppejä vuodessa. Todennäköisesti teemat ja lisäosat sekä yllättävät kulut kasaantuvat ja maksat verkkosivuista joitakin satoja euroja, jonka lisäksi menetät kymmeniä tunteja työaikaa.
Itse WordPress-nettisivualusta on täysin ilmainen. Tarvitset kuitenkin maksullisen hostingin ja domainin, sekä mahdollisia maksullisia teemoja ja lisäosia.
Yleensä kotisivuja ei kannata tehdä itse, sillä menetettyjen työtuntien hinta nousee kovemmaksi kuin kotisivujen tilaaminen ulkopuoliselta taholta.