Sisällöntuotannon aihe – Kuinka valita oikein

Sisällöntuotanto on erinomainen tapa lisätä verkkosivusi tai verkkokauppasi orgaanista liikennettä ja sitouttaa asiakkaita. Sisällöntuotannossa eräs vaikeimmista päätöksistä on kuitenkin oikean aiheen valitseminen.

Annamme tässä lyhyessä artikkelissa muutamia vinkkejä sisällöntuotannon aiheen valitsemiseen. Mikäli sisällöntuotanto kiinnostaa laajemmin, löydät meiltä monia hyviä oppaita siihen, niin verkkokaupoille kuin muille verkkosivuille suunnattuna.

Erilaisia menetelmiä sisällön aiheen valintaan

Sisällöntuotannossa tärkeintä on tuottaa sisältöä, joka oikeasti luo sivuston vierailijalle lisäarvoa. Riippumatta siitä, tähdätäänkö sisällöntuotannolla enemmän näkyvyyden parantamiseen hakukoneoptimoinnin myötä, vai ainoastaan tuottamaan arvokasta sisältöä, on omista laatustandardeista hyvä pitää kiinni.

Aiheen valitsemiseen on olemassa monia menetelmiä, joita suosittelemme yhdistelemään joustavasti. Monet aloittavat sisällön luomisen valikoiden pelkkiä helppoja hakusanoja, joiden ympärille rakentaa sisältöä.

Tällä lähestymistavalla saattaa pitkäaikaisen sisältöstrategian ja asiakkaalle arvokkaan sisällön luominen käydä kuitenkin vaikeaksi.

Esittelemme seuraavaksi muutamia yleisimmistä tavoista aiheen valitsemiseen sisällöntuotannossa. Annamme myös vinkkejä näiden hyödyntämiseen joustavasti toistensa kanssa.

Oma osaaminen

Verkkosivusi tai verkkokauppasi rakentuu todennäköisesti jonkin tietyn toimialan tai muun teeman ympärille, jonka valinta ei varmastikaan ole käynyt sattumalta. Mitä todennäköisimmin tiedät itse tästä aiheesta asian jos toisenkin, jotka eivät ole yksinkertaista yleistietoa.

Mikä tahansa tämä teema tai toimiala sitten onkaan, osaat varmasti luoda sisältöä, joka aidosti hyödyttää lukijaasi. Tuntiessasi alan kuin omat taskusi, on hyödyllisen ja mielenkiintoisen sisällön luominen varsin yksinkertaista.

Aluksi sisällöntuotantoon lähteminen saattaa tuntua vaikealta tai jopa turhalta, ja monet kysyvätkin itseltään, miksi joku juuri hänen kirjoittamaansa sisältöä haluaisi lukea. Oman tietoutensa arvoa on varsin vaikea arvottaa oikein, sillä laadukasta ja kokemuspohjaista tietoa arvostetaan aina.

Blogin avaaminen oman verkkosivuston tai verkkokaupan kylkeen on erinomainen tapa aloittaa sisällöntuotanto matalalla kynnyksellä. Voit kirjoittaa tekstejä joko omalla nimelläsi tai edustaa yrityksesi brändiä, riippuen siitä haluatko asiakkaiden yhdistävän tietouden sinuun henkilökohtaisesti vai tuotemerkkiisi.

Sisällön ei tarvitse olla mitenkään mullistavaa tai ihmeellistä. Yksinkertaiset tekstimuotoiset oppaat ja artikkelit ovat varsin nopeita kirjoittaa, mutta saattavat tarjota sitäkin enemmän hyötyä aiheesta tietoa etsivälle vierailijalle.

Tekstiäsi arvostava vierailija myös kääntyy keskivertoa helpommin asiakkaaksesi, ja mitä todennäköisimmin myös palaa uuden sisällön perässä.

Ajankohtaiset aiheet ja tapahtumat

Omalla alalla tapahtuvien ajankohtaisten asioiden ja tapahtumien seuraaminen saattaa tarjota arvokasta hyötyä aiheiden ammentamiseen. Ajankohtaiset aiheet ovat myös erinomainen tapa nousta hakutulosten kärkeen Googlessa ja muissa hakukoneissa.

Olemalla ensimmäisten julkaisijoiden joukossa uusien aiheiden kohdalla, kasvavat mahdollisuutesi nousta tulosten kärkeen ja ensimmäiselle hakutulossivulle, nostaen kävijöidesi määrää runsaasti.

Ajankohtaisen aiheen tai tapahtuman ei tarvitsee myöskään suoraan liittyä omaan alaasi. Voit sen sijaan valita jonkin yleisesti tunnetun ja keskustelua herättävän aiheen, johon tuot jotakin uutta näkökulmaa yhdistämällä sen omaan alaasi tai omaan tietouteesi. Vain mielikuvitus on rajana tässä tavassa ideoiden kehittelyyn.

Parhaimmassa tapauksessa saat täysin uusia asiakkaita, jotka eivät välttämättä tunne edustamaasi aihetta tai alaa laisinkaan. Saatat saada lukijasi näkemään asiat täysin uudessa valossa, kiinnostumaan uudesta harrastuksesta tai hyödyntämään jotain edustamaasi tuotetta täysin uuteen käyttötarkoitukseen. Vain taivas on rajana hyödyllisen sisällön tuottamisessa.

Google hakutermit

Jätimme hakukoneoptimoinnin näkökulman viimeiseksi tavaksi ideoida sisältöä. Hakukoneoptimointi on tärkeä osa sisällöntuotantoa, mutta se ei missään nimessä saa olla ainoa peruste aiheiden valitsemiselle.

Mikäli valitset kaikki aiheesi suosituimpien hakusanojen listasta, alat nopeasti toistamaan itseäsi ja sisällön hyödyllisyys jää todennäköisesti varsin vähäiseksi.

Erilaiset hakukoneoptimoinnin työkalut, kuten Googlen omat Keyword Planner sekä alalla suositut Semrush ja Ahrefs ovat erinomaisia tapoja löytää suosittuja hakusanoja.

Näiden hyödyntäminen sisällöntuotannossa kannattaa kuitenkin tehdä harkiten ja tasapainossa muiden tapojen kanssa.

Voit esimerkiksi valita itseäsi kiinnostavan aiheen, josta tiedät jo valmiiksi paljon, ja käyttää edellä mainittuja työkaluja parhaiden mahdollisten sanamuotojen etsimiseen kyseiselle aiheelle.

Näin saat tuotettua aidosti hyödyllistä sisältöä, jota asiakkaasi arvostavat, mutta samalla myös hyödynnettyä hakukoneoptimoinnin suurta voimaa.

Lopuksi

Sisällöntuotanto on loppujen lopuksi varsin yksinkertaista, vaikka siitä monet tekevätkin aivan liian monimutkaista. Parhaimmillaan pääset kirjoittamaan tai puhumaan itseäsi kiinnostavista ja omaa sydäntäsi lähellä olevista aiheista, jakaen tietouttasi asiakkaille.

Toisaalta voit myös tehdä sisällöntuotannosta julmettoman ylioptimoinnin kierteen, jossa viilaat jokaista sanamuotoa näkyvyytesi parantamiseksi Googlessa.

Mikäli sisällöntuotanto kiinnostaa, mutta et ole varma mistä aloittaa, tai haluat mahdollisesti apua hakukoneoptimointiin, me osaamme auttaa.

Me Finncontentilla tarjoamme edullista apua sisältömarkkinointiin sekä hakukoneoptimointiin. Parannamme myyntiäsi ja helpotamme työtäsi, olipa kyseessä sitten verkkokauppa tai mikä tahansa muu verkkosivu.

Jaa artikkeli

Aiheeseen liittyvää:

Ota yhteyttä!

Oletko kiinnostunut verkkosivujen tilaamisesta tai muista palveluistamme? Ota yhteyttä alla olevalla kaavakkeella

*Tähdellä varustetut kohdat ovat pakollisia